Vinurile Carpe Diem reprezintă mai degrabă un vis devenit realitate. Ceea ce inițial părea o aspirație ireala, astăzi se mîndrește deja cu primele medalii de aur obținute la renumite concursuri internaționale. Nu putem ști de cîte generații familia Luca produce vin, dar știm cu exactitate că ultimele 4 generații au fost direct implicate în procesul de producere a vinului. O pată neagră în istoria familiei a fost în 1949, cînd toată familia a fost trimisă la munci grele în Siberia, iar toate averile expropriate. Și iată ca acum, în secolul XXI - tradiția reunește 2 generații de vinificatori pentru a fonda noua/veche "Casa Vinicola Luca"

Ion Luca
Feteasca Neagră
2013, 1545 bottles

Acest vin este rezultatul eforturilor comune a vinificatorului Vasile Luca (de la renumitele crame Cricova S.A.) si a lui Ion Luca. 2 frați – 2 caractere – un singur vin. Vinul are o culoare rubinie deschisă cu un buchet care se exprimă prin note ușoare de cireș, fructe de pădure și cacao.

Feteasca Regala
2014, 1420 bottles

Acest vin produs din struguri de Feteasca Regală ce provin din regiunea Codru are o culoare galben-strălucitoare cu un buchet floral de salcâm și măr. Gustul bine echilibrat, proaspăt, cu note de caise și mere este perfect pentru serile călduroase de vară. A se consuma de preferință la 8°.

Feteasca Albă
2014, 1350 bottles

Acest soi este cunoscut în popor și sub denumirile de Poama fetei, Păsărească albă și Poamă păsărească. Fermentat cu grija la temperatură scăzută vinul se remarcă printr-o finețe aleasă, rotund, catifelat, amplu, dar totuși ușor - perfect să fie servit ca un aperitiv sau combinat cu cașcavaluri ușoare.

Contacte

Ion Luca
+373 79 578 818
ion.luca@carpediem.md

136, Columna Street,
MD2004, Chisinau
Republic of Moldova

“Casa vinicola Luca” - o întreprindere de familie a cărei origini s-au pierdut în filele istoriei.

Istoria modernă a fost cruntă cu reprezentanții acestei familii - regimul sovietic  a expropriat toate averile familiei și a deportat o bună parte din familie la munci grele în Siberia. A scăpat de deportare doar străbunelul Petru, care era chiar în acea noapte groaznică la vie și pentru că atunci nu avea fiecare mașină, plecai la vie pe câteva zile, până terminai lucrările.

Și iată că via l-a salvat.

Și-a găsit casa plină la revenirea din vie, dar nu cu cei dragi - ci cu ofițeri bolșevici, care i-au ocupat casa.

A luptat cât a putut să-și readucă familia acasă și i-a reușit în mare parte să convingă regimul că nu erau “chiaburi” sau “trădători ai patriei”. La revenire li s-a dat șopronul, în care mai înainte țineau uneltele cu care lucrau pământul și via. Și acolo și-au continuat viața.

Bunelul Grigore a preluat tradiția și a produs toată viața lui vin, dar in condiții casnice, pentru ca asa erau vremurile - proprietatea privata nu exista si nu aveai voie sa fii antreprenor.

Perestrioca l-a găsit pe tatăl Ion la una din cele mai mari crame din țară - Cricova unde activează acum împreună cu feciorul Vasile și sunt împreună părtași la crearea unor din cele mai renumite vinuri din Moldova - vinurile cramei Cricova.

Feciorul Ion a continuat tradiția familiei și după lungi călătorii prin lumea mare a hotărât să readucă în familie ceea ce odată le-a fost furat de regimul sovietic - producerea vinului sub propriul nume - Casa Vinicolă Luca, care în 2014 debutează cu gama de vinuri CARPE DIEM - produse în special din soiuri autohtone, dar și din unele soiuri internaționale, iar recunoașterea nu întîrzie să apară:
Feteasca Neagră din recolta 2013 este premiată cu aur la cel mai mare concurs sub patronajul OIV din lume - Berliner Wine Trophy 2015, iar mai târziu, tot în același an și Feteasca Regală din recolta 2014 este tot medaliată cu aur la Asia Wine Trophy, iar Feteasca Neagră cucerește cea de-a doua medalie de aur.


Acest site a fost elaborat cu suportul financiar al proiectului Creşterea Competitivităţii şi Dezvoltarea Întreprinderilor (CEED), finanţat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Site-ul nu reflectă neapărat opinia USAID sau a Guvernului SUA.

© 2010–2020. Toate drepturile rezervate. Website by wefw Amigo Logo