17 septembrie 2010

Deschiderea vinariei scolii profesionale Nisporeni

Prima vinărie educaţională a fost deschisă în Moldova

Prima mini fabrică de formare a vinificatorilor în Moldova a fost deschisă vineri, 17 septembrie, în cadrul şcolii profesionale din oraşul Nisporeni.

Vinăria va servi drept teren practic pentru pregătirea viitorilor vinificatori. Aceasta are o capacitate de producţie de 100 mii de litri pe an şi este  echipată cu utilaj modern, ce corespunde standardelor europene de calitate şi igienă. Elevii şcolii profesionale din Nisporeni vor învăţa întregul ciclu de producere a vinului, de la plantarea viţei de vie, până la îmbuteliere.  Ei vor obţine în cadrul programului şi deprinderi de antreprenori agricoli pentru a putea pe viitor deschide propriile întreprinderi mici familiale, în contextul în care multe gospodării din Moldova deţin propriile plantaţii de viţă de vie.

Deschiderea vinăriei are scopul să suplinească lipsa cadrului educaţional secundar profesional în domeniul viticulturii şi vinificaţiei. Iniţiativa este realizată în cadrul proiectului Mol.Agri ce îşi propune să susţină modernizarea sistemului educaţional profesional din Moldova şi să stimuleze dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) în comunităţile rurale.

Mol.Agri este un proiect lansat acum 5 ani şi este implementat cu susţinerea financiară oferită prin Agenţia Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) de către Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei din Moldova şi Asociaţia implementatoare KulturKontakt Austria.

Anterior în cadrul proiectului, la şcoala profesională Nisporeni, a fost montată o seră legumicolă experimentală şi înfiinţată o prisacă. O vinărie similară urmează a fi deschisă în oraşul Leova, în cadrul proiectului.

Date despre vinărie:

Perioada edificării:         august 2009 - mai 2010

Dimensiuni:                    12 x 25,2 x 6m

Caracteristici:                 construcţie uşoară din panele sandwich, podea turnată din eboxită

Capacitatea de                69.000 l

păstrare:

 

Dotare:

14 recipiente din oţel inoxidabil pentru fermentare şi păstrare a câte 3 x 10.000 l, 2 x 8.000 l, 2 x 6.000 l,1x 3. 000 l, 2 x 2.000 l, 4 cu capac plutitor à 1.000 l.

Zdrobitor şi dezciorchinător, presă de struguri, filtru cu kieselgur şi cu plăci de carton, sterilizator, aparat de îmbuteliere şi etichetare, containere pentru sticle şi lăzi pentru culesul strugurilor, electrostivuitor, etc.

Acest site a fost elaborat cu suportul financiar al proiectului Creşterea Competitivităţii şi Dezvoltarea Întreprinderilor (CEED), finanţat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Site-ul nu reflectă neapărat opinia USAID sau a Guvernului SUA.

© 2010–2019. Toate drepturile rezervate. Website by Amigo Logo