26 octombrie 2010

Zilele Culturii şi Vinului Moldovei în Republica Cehă

Zilele Culturii şi Vinului Moldovei în Republica Cehă

În perioada 26-30 octombrie 2010, la iniţiativa Ambasadei Republicii Moldova la Praga, de comun cu Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova şi importatorul „MoldVin CZ", în Republica Cehă au fost organizate Zilele Culturii şi Vinului Moldovei.

În mai multe oraşe cehe au avut loc acţiuni de promovare a imaginii ţării şi a produselor moldoveneşti. Zilele Culturii şi Vinului au debutat la 26 octombrie, în sala „Majakovski" a Palatului „Narodny Dum" din Praga (http://www.nardum.cz/en/saly/the-maiakovsky-hall/). Ceremonia a fost deschisă de ambasadorul Republicii Moldova la Praga şi a întrunit peste 600 de persoane, inclusiv conducerea Ministerelor Agriculturii din cele doua ţări, Preşedintele Camerei Agrare, Secretarul General al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehe, ambasadori străini acreditaţi la Praga şi reprezentanţi comerciali ai statelor străine, factori de decizie din cadrul Ministerului Industriei şi Comerţului, Preşedinţiei şi Guvernului ceh, administraţiei publice locale, manageri ai unor companii şi bănci cehe, jurnalişti, lideri de opinie şi cunoscuţi oameni de cultură. La manifestaţie au participat şi liderii Comunităţii moldovenilor din Republica Cehă, precum şi studenţii care studiază la Praga.

Pe lângă vinurile şi divinurile moldoveneşti, vizitatorii au putut savura lucrările pictorului moldovean Teodor Buzu, precum şi o expoziţie de fotografii cu imagini din Moldova. Publicul a apreciat deosebit de cald şi arta muzicală a Moldovei, invitat fiind muzicianul Constantin Moscovici, acompaniat de un colectiv artistic din ţară. Deschiderea a fost precedată de o conferinţă de presă, la care au participat peste 40 de jurnalişti locali şi străini. Evenimentul a fost mediatizat în presa scrisă, la televiziunea naţională cehă, pe paginile web informaţionale.

La eveniment au participat nemijlocit 23 companii specializate din Republica Moldova (anexăm lista). Fiecare companie a avut la dispoziţie câte două mese, pe care a fost expusă producţia reprezentativă, la fel au fost expuse banerele respectivelor brand-uri. Fiecare reprezentant comercial a avut posibilitatea să facă prezentarea de pe scenă a produsului sau, însoţită de imagini proiectate pe ecran.
Prima zi a fost dedicată promovării imaginii ţării noastre, a vinurilor şi culturii moldoveneşti, acţiune vizitată de peste 1300 de persoane.
Ziua a doua a fost alocată prezentării vinurilor şi divinurilor moldoveneşti pentru reprezentanţii cercurilor de afaceri ai Republicii Cehe, având ca scop stabilirea contactelor între agenţii economici din cele două ţări. Au participat reprezentanţi ai hotelurilor, băncilor, reţelelor de magazine, restaurantelor, companiilor de catering.

În cea de a treia zi, întreaga delegaţie moldovenească a plecat în or. Plzen, unde a avut loc prezentarea produselor celor 23 de companii. La expoziţia de la hotelul Mariott au participat reprezentanţi ai mediului de afaceri din regiune, conducerea oraşului, precum şi oameni de cultură. De asemenea, a fost inaugurat primul magazin specializat de vinuri moldoveneşti în or. Plzen.
În perioada 29-30 octombrie acţiunile au continuat în sala de expoziţii a hotelului Kilian din staţiunea montană Lipno, prezentarea fiind făcută pentru oamenii de afaceri, managerii hotelurilor şi restaurantelor din regiunea sudică a Cehiei.
Ambasada Republicii Moldova la Praga aduce cele mai sincere mulţumiri tuturor instituţiilor, companiilor şi persoanelor, îndeosebi conducerii fabricilor din Moldova şi oamenilor de cultură care au contribuit la buna organizare a Zilelor Culturii şi Vinului Moldovei în Republica Cehă.

Diplomaţii cehi şi străini, prezenţi la evenimente, au apreciat formatul original al acestor Zile, care îmbină atât prezentarea ţării, cât şi a culturii şi produselor ei şi au declarat că vor prelua această experienţă.

http://www.youtube.com/watch?v=OsQ17uLUxds


Sursa: http://www.mfa.gov.md

Acest site a fost elaborat cu suportul financiar al proiectului Creşterea Competitivităţii şi Dezvoltarea Întreprinderilor (CEED), finanţat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Site-ul nu reflectă neapărat opinia USAID sau a Guvernului SUA.

© 2010–2019. Toate drepturile rezervate. Website by Amigo Logo