14 mai 2010

Micii producători de vinuri din RM în aşteptarea colacului de salvare
vocea basarabiei

Asociaţia micilor producători de vinuri din RM solicită ministrului agriculturii, Valeriu Cosarciuc, să contribuie la modificarea legii pentru a crea condiţii mai bune desfăşurării micilor afaceri vini-viticole.

La momentul actual micile vinării se află în imposibilitatea de a obţine o licenţă pentru demararea afacerii, iar constrîngerile de ordin legislativ fac imposibilă desfăşurarea acesteia.

Legislaţia RM nu conţine nici o referiţă la micii producători de vinuri, ea fiind raportată doar la marile companii vitivinicole, se precizează în raportul elaborat de Asociaţia micilor producători de vinuri. O primă barieră în acest context este  dificultatea de a obţine licenţa pentru demararea afacerii. Condiţiile de licenţiere fac pur şi simplu imposibilă obţinerea acestui act, susţine realizatoarea raportului,  Diana Lazăr. Totodată, taxa anuală de licenţă de 20 000 lei este aceeaşi pentru toţi producătorii vinicoli, indiferent de talia acestora. Această taxă impusă unui producător mic este una dintre cele mai mari din lume în rîndul statelor vinicole, se mai precizează în raport. În ce mod stimulează alte state această ramură ne spune autoarea raportului.

De remarcat că în Franţa pînă la 50 % din producţia naţională vine de la micile vinării, în timp ce în Australia, SUA sau Noua Zelandă acest raport este de 80 la sută.

Ministrul agriculturii a reiterat că în 2010 agricultorii pot pretinde la cofinanţare din partea statului pentru crearea infrastructurii în procesarea produselor alimentare.  Valeriu Cosarciuc a improvizat un tablou al reuşitei unei afaceri vini-viticole, care nu ar face abstracţie nici de gastronomie, în contextul turismului vitivinicol şi etnofolcloric.

Preşedintele asociaţiei Ion Luca a ărturisit că imbold în crearea asociaţiei acum jumătate de an a servit necesitatea de a schimba starea de lucruri în sector. Micii producători de vinuri au avantajul de a fabrica producţie de calitate, pentru că pot monitoriza integral, de la culegearea strugurilor, pînă la îmbuteliere, susţine preşedintele asociaţiei.

Autorul raportului, Diana Lazăr a menţionat că vinificaţia în RM este excesiv de reglementată, şi poate fi comparată cu  o pădure amazoniană în care se suprapun legi, hotărîri de guvern, ordine sau documentaţie tehnologică.

Amintim că actualul raport a fost elaborat cu suportul Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională.Acest site a fost elaborat cu suportul financiar al proiectului Creşterea Competitivităţii şi Dezvoltarea Întreprinderilor (CEED), finanţat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Site-ul nu reflectă neapărat opinia USAID sau a Guvernului SUA.

© 2010–2019. Toate drepturile rezervate. Website by Amigo Logo