7 februarie 2020

Noua vinărie Winetage a lansat primele vinuri

O altă vinărie a crescut din leagănul vinificației casnice. Serghei Sarî, un fost lucrător a unei companiei mari de vinuri și un vinificator amator, a decis să-și transforme pasiunea într-o afacere, posibil afacerea vieții sale, care va putea fi moștenită de către copiii săi. În timpul sărbătoririi Zilei naționale a vinului-2018 Serghei a fost desemnat cu premiul ”Polobocul de aur” pentru cel mai bun vin roșu de casă. Acesta a fost ultimul său premiu în calitate de producător al vinului de casă (anterior au  mai fost și altele), pentru că la următoarea Zi a Vinului, el se afla deja în rândurile vinificatorilor profesioniști, introducând primele vinuri ale vinăriei sale Winetage.

Denumirea acesteia este formată din contopirea a două cuvinte – wine (vin) și vintage (anul recoltei de struguri). Din recolta anului 2018 au fost produse două vinuri sub brandul Oguz Terra. Trebuie să recunoaștem, că aceste vinuri sunt foarte neobișnuite, măcar pentru faptul, că au un conținut de alcool mai mare decât nivelul acceptat. Ambele vinuri au fost fermentate pe levuri selective, deoarece levurile sălbatice nu pot funcționa în codițiile unui nivel de alcool sporit.

 

Oguz Terra Saperavi, 2018

Vinul sec cu un conținut de alcool de 16% este o raritate mare pentru vinificația moldovenească.  Vinificatorii îl evită, din cauza temerilor că vinul va fi greu de vândut. Însă Serghei a riscat și nu se plânge de lipsă de cerere. În anul 2018 au fost produse circa 800-900 de sticle de Oguz Terra Saperavi. În prezent, au rămas doar 300-400, în ciuda faptului că vinurile au fost gata pentru îmbuteliere de Ziua Vinului-2019 și până acum nu au apărut în vinoteci.

 

"Din cauza cererii bune la vinuri, nu le-am scos în vâzarea cu amănuntul organizată. Mie personal, chiar și pentru un an de vânzări directe, nu îmi va fi suficient vin din recolta anului 2018 ”, a menționat vinificatorul.

Oguz Terra Saperavi, 2018 este un vin de culoare roșu-granit întunecat, iar pe margini – roșu-granit. Pe pereții paharului lasă “lacrimi” dense. În aromee primare – pomușoare răscoapte.

Acest vin a trecut printr-un proces de fermentație malolactică spontană și a fost ținut timp de nouă luni în baricuri, așa că am decis să îl transfer într-un decantor. Peste 35 de minute, îl torn într-un pahar: vinul încântă cu arome de prune, porumbar, coji de rodie, fructe de rodie, vișine, scoarță de copac, piper negru, scoruș negru și nuanță de ierburi uscate.

Textura este mătăsoasa, taninurile foarte mature, iar nivelul ridicat de alcool nu este pronunțat. Gustul este sec, cu o astringență ușoară. Conține vișină, scoruș negru și un postgust de cacao.

 

Oguz Terra Cabernet Sauvignon Late Harvest, 2018

Este încă mai tare decât Saperavi, 2018, pentru că contine un nivel de alcool de 17%. Dar, spre deosebire de vinul anterior, nu este sec, ci cu zahăr rezidual – 30 g/l.

 

"Strugurii au fost recoltați la sfârșitul lunii octombrie. În toamna anului 2018, nu au fost ploi, iar strugurii s-au ofilit pe tufe, spune Serghei Sarî. Conținutul de zahăr din boabele de Cabernet Sauvignon a ajuns la 340 g/l. Pentru un indice atât de înalt, a fost necesară folosirea unor levuri selecționate pentru a favoriza fermentarea zahărurilor. Procesul de fermentație a durat 21 de zile pe bostină, și încă 30-40 de zile a avut loc o fermentare liniștită în cramă după îndepărtarea acestora. Când nivelul alcoolului a crescut până la 17%, procesul de fermentație s-a oprit. De aceea, vinul conține 30 g/l de zahăr rezidual. Vinul nu a trecut printr-o fermentație malolctică și nu a fost supus maturizării în butoaie de stejar, deoarece aceasta nu era necesar – vinul deja este foarte moale. Zahărul înmoaie alcoolul, dar nu este pronunțat datorită acidității titrabile ridicate (8,5 g/l). Vinul este foarte echilibrat . Aroma, gustul și postgustul său, sunt pur și simplu infinite.

În Italia se produce un vin similar numit Amarone, însă tehnologia diferă puțin: acolo se usucă puțin ciorchinele colectate, iar strugurii noștri s-au uscat pe tufe. Acest lucru a adus  culoarea la un roșu-granit viu, cu nuanțe ușoare de violet, nu maro. Vinul este radiant, atractiv, reflectă particularitatea regiunii noastre – strugurii sunt cultivați în regiunea Comrat. În total au fost produse 480 de sticle de Cabernet-Sauvignon Late Harvest. Au mai rămas 60 – pentru colecția personală și pentru expoziții. Nu cred că-l voi mai vinde. De îndată ce a apărut, au dorit să-l cumpere în întregime niște importatori din Suedia și China, precum și un antreprenor român pentru restaurantul prietenului său din Franța. Dar am fost nevoiți să refuzăm, deoarece dorim să facem cât mai cunoscut vinul nostru consumatorilor la expoziții. “

Aromele primare de pomușoare negre răscoapte. După 20 de minute în decantor, în aroma vinului apare aroma de vișine în suc propriu, cedru, coacăză neagră, ceai negru, dulceață a fructelor răscoapte, prune uscate, gem de vișine și mai târziu – aroma de fum. Gustul este vioi, cu o astringență ușoară și o dulceață moderată, bine echilibrat de aciditate. Textura este mătăsoasă, nivelul ridicat de alcool nu este pronunțat. Are un gust de vișine, boabe de struguri și un postgust de stafide. Un vin puternic și neobișnuit. Așa l-au descris lui Serghei mulți din cei, care l-au gustat.

 

Cu pași mari

În decursul unui an, care a separat cele două sărbători ale vinului, familia Sarî a reușit să facă multe. În primul rând, și-a asigurat facilitățile de producere cu aproape toate echipamentele moderne necesare pentru producerea vinurilor albe, rose și roșii. Dacă recolta de struguri din 2018 a fost procesată la capacități mai mici, atunci cea a anului 2019 – deja în calitate de vinărie – cu echipamente suplimentare.

"Am fost ajutați foarte mult să ne realizăm ca întreprindere mică de către Proiectul de Competitivitate din Moldova, de la care am primit -primul grant pentru achiziționarea utilajului (două fermentatoare din inox cu cămăși cu o capacitate de 3 tone fiecare; o unitate de răcire pentru producerea vinurilor de calitate albe și rose; un concasor italian cu o pompă pentru pielițe, o presă mai puternică, etc.), spune Serghei Sarî. De asemenea, suntem foarte recunoscători pentru ajutorul consultantului. Constantin Căldare ne-a ajutat să aducem vinurile recoltei din 2018 la cerințele necesare înainte de îmbuteliere, procesându-le corect pentru a păstra cât mai bine  aroma și gustul acestora. Proiectul de Competitivitate din Moldova ne-a oferit, de asemenea, sprijin financiar pentru înregistrarea mărcii comerciale Oguz Terra. “

Mai mult decît atît, Winetage SRL a primit asistență din partea Fondului de sprijin a antreprenoriatului din Găgăuzia. Cu aceste fonduri au fost achiziționate cinci fermentatoare pentru vinuri albe și roze (cu o capacitate de 1 tonă fiecare) și baricuri din stejar moldovenesc, la “prăjirea” cărora Serghei a participat personal. De asemenea, în cadrul proiectului de creare a Centrului regional de informații și suport de afaceri a UAT Găgăuzia, implementat de către Comitetul Executiv al Găgăuziei cu finanțarea UE (inițiativa Mayors for Growth Economic – M4EG), această mică întreprindere inițial a fost ajutată cu efectuarea evidenței contabile, elaborarea mărcii comerciale și a brandbook-ului, a fost plătit primul tiraj al etichetei. Este de menționat faptul, că, în conformitate cu proiectul european M4EG, donatorii înșiși aleg cu cine să lucreze, și ei au ales să ofere ajutor acestei vinării.

Pentru un vinificator amator de altă dată, probabil, nu există fericire mai mare decât să-și vadă vinul îmbuteliat și cu etichete cu propria sa marcă comercială (la designul lor a lucrat agenția „43 Oz”).

Serghei și soția sa Natalia intenționează să dezvolte și capacități pentru a primi turiști. S-ar părea că vinăria lor nu este încă cunoscută, însă aceasta deja prezintă interes pentru oaspeți. În prezent fondatorii vinăriei primesc turiștii (până la șapte persoane) acasă, ceea ce atrage în mod special străinii.

"Ne-au vizitat turiști, inclusiv voluntari din Franța, care realizau un film despre vinul și viața din Gagauzia. A fost și un călugăr, care este un scriitor de origine greacă din Franța și care va scrie o carte despre găgăuzi. Cu el ne-am cunoscut la forumul de investiții (organizat în luna noiembrie în Comrat), unde am prezentat un raport despre startup-ul meu – cum pot tinerii din țara noastră să facă ceea ce fac, să-și iubească patria și să se ocupe de ceea ce le place să facă – cu vinificația. Călugărul francez, ascultând prezentarea mea, a dorit să ne viziteze și să deguste vinurile. El a apreciat calitatea lor. De asemenea, ne-au vizitat și foștii noștri compatrioți care locuiesc de mult timp în Letonia și Krasnodar. Ei ne-au propus organizarea vânzării vinurilor noastre în Krasnodar. Mai mult decât atât, la Ziua Vinului vinurile noastre au fost degustate de turiști din Australia, SUA, Italia, Franța, Suedia, Belgia, România și, desigur, de către concetățenii noștri. Ei ne-au admirat vinurile ”, spune cu mândrie vinificatorul.

Serghei intenționează să-și dezvolte întreprinderea, deoarece deja astăzi există contacte reale cu cumpărători din Suedia și China, dar până la momentul actual nu există volumele necesare pentru începerea livrărilor. În sezonul 2019 la Winetage au fost procesate 10 tone de struguri (echivalentul a 8 mii de sticle de vin). Se așteaptă ca vinul Saperavi să fie chiar mai bun decât cel din recolta din 2018, deoarece s-a dovedit a fi mai intens la culoare și aromă. Vinurile roșii vor apărea toamna. Posibil că vinul Rkatsiteli (deocamdată unicul vin din soiurile albe) să apară pe piață mai devreme.

În sezonul următor, aici se vor putea procesa deja 15 tone de struguri, adică, va fi posibilă atingerea nivelului de producere de 20 de mii de sticle. Și acești tineri nu au de gând să se oprească aici.

La Ziua Vinului 2019, unii dintre vizitatorii standului micilor producători văzând prețurile pentru vinurile Oguz Terra (120 și 180 lei), spuneau că acestea sunt scumpe, însă după ce le gustau, adăugau: „Dar aceste vinuri merită acești bani”.

"Probabil, regiunea de creștere a strugurilor și stilul își îndeplinesc rolul. De multe ori auzim că vinurile noastre nu sunt ca alte vinuri din Moldova. Și acest lucru ne place, pentru că putem oferi ceea ce alții nu oferă ”, a menționat Serghei Sarî.

Sursa: https://wine-and-spirits.md/ro/noua-vinarie-winetage-a-lansat-primele-vinuri/

© 2010–2021. Toate drepturile rezervate. Website by amigo.studio