25 ianuarie 2020

Vinurile de la VINĂRIA-DAC se beau și în Franța

Vinăria-DAC este unul din micii producători din Moldova, însă vinurile sale au atras destul de repede atenția nu doar a consumatorilor moldoveni, dar chiar și francezilor versați. Compania importatoare de vin Etnik Wines promovează și vinde aceste vinuri în Franța și Belgia. De-asemenea, aceste vinuri sunt exportate în China și România.

O „bombă” pentru francezi

”Stilul lor este apropiat de cel francez (poate fi un vin de Bordeaux sau de Burgundia). De exemplu, DAC Roșu Domnesc de la Vinăria-DAC s-a dovedit a fi o veritabilă „bombă” pentru francezi. Fiind produs prin asamblajul vinurilor din soiurile Feteasca Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot, creează o „explozie” de arome de fructe roșii cu note de vanilie transmise vinului de butoiul de stejar, de rând cu aromele animale dezvăluite într-un mod interesant în buchet”, spune Oxana Spinatii, directorul Etnik Wines.

Acest vin s-a manifestat perfect la o degustare privată în comparație cu vinuri din Italia, Franța și Spania. De menționat că este vorba despre DAC Roșu Domnesc 2014 – un vin din prima roadă prelucrată la Vinăria-DAC. Mai mult ca atât, la Lyon Internațional Competition 2018, un concurs desfășurat în Franța, vinul a câștigat o medalie de argint, confirmând ulterior acest rezultat în Marea Britanie, la concursul London Wine Competition`2018.

Unul dintre fondatorii vinăriei, Constantin Furculiță, îmi spusese anterior că scopul său a fost de a crea ceva unic. Astfel, împreună cu vinificatorul, el lucrează cu cupaje și sepaje, fiind în căutarea unor combinații interesante, inclusiv prin utilizarea soiurilor regionale. Sunteți intrigați? Haideți atunci să vedem prin ce au fost cuceriți francezii atât de mult? Vinul din roada anului 2014 a fost deja vândut, însă mai este încă disponibil DAC Roșu Domnesc 2015, care de-asemenea a cucerit premii la concursuri: medalii de aur – la Concursul Internațional al Vinului București 2018, Concursul Mondial Bruxelles 2019 și medalie de argint – la Concursul Internațional al Vinului București 2019.

DAC Roșu Domnesc 2015

Cupajul DAC Roșu Domnesc 2015 include Cabernet Sauvignon (50%), Feteasca Neagră (25%) și Merlot (25%). Pentru maturarea vinului s-au folosit butoaie din stejar american (la a doua turnare). Acest lot a fost îmbuteliat în iulie 2018, adică, de rând cu maturarea în butoaie timp de cel puțin 18 luni, vinul este supus maturării în sticla de mai bine de un an.

Culoarea vinului este rubinie profundă, bordura din jurul marginii paharului tinde spre roșu închis. La rotirea paharului, pe pereții acestuia rămân „piciorușe” dense.

La primul nas se simte dulcele pomușoarelor negre răscoapte. Pentru fidelitate, am turnat vinul în decantor și l-am lăsat aproximativ o oră.

Buchetul dezvăluie arome de cireșe negre sălbatice, piper negru, prune uscate, scorțișoară. După un timp, apar note de boabe de coacăză neagră, nuanțe de mentol și de pământ.

În gust se simt nuanțe de cireșe negre amare cu o notă de scorțișoară, în postgust sunt prezente nuanțe de vanilie. Conținutul de alcool – 14,5%. Este un vin interesant și nu-i surprinzător că este și pe placul francezilor și belgienilor răsfățați.

DAC Legendar 2016

Acesta este un cupaj clasic de Bordeaux din soiuri de struguri Cabernet Sauvignon – 60% și Merlot – 40%. Pentru maturare timp de 18 luni au fost folosite butoaie franceze și moldovenești (225 l) la a doua turnare. DAC Legendar 2016 a fost îmbuteliat în septembrie 2018, deci este, de asemenea, în proces de maturare în sticle timp de peste un an.

Culoarea vinului este rubiniu-închisă, iar la bordură – rubiniu-deschisă, ceea ce indică faptul că este încă tânăr.

La primul nas se simt arome de pomușoare negre. Cupajele de Bordeaux trebuie neapărat lăsate să se dezvăluie sub influența oxigenului, iată de ce este recomandabil să aerați vinul cu un decanter sau aerator.

Vinul lasă “piciorușe” dense pe pereții paharului. În buchet este o notă de solanum și „carne crudă”, dar aceste arome dispar repede. Apar aromele de prune, note de piper negru, vișine uscate, coacăză neagră, arome fine de violete, porumbe, cafea și note de caramelă. Puțin mai târziu, nuanțele ascunse de ghimbir se disting destul de bine. Revenind la decantor după 1 oră și 45 minute, găsesc în buchetul vinului noi arome – de tutun și pământ pe un fundal de vișine și prune uscate.

DAC Legendar 2016 are un gust destul de interesant, cu taninuri moi și aciditate proaspătă. În el se disting nuanțe de scoruș negru și de cafea. După ce vinul a fost decantat, gustul are nuanțe mai pronunțate de pomușoare, este mai moale și mai puțin astringent, deci nu leneviți să turnați vinurile roșii corpolente cel puțin într-un ulcior, dacă nu aveți decantor. În post-gust – nuanțe de ciocolată neagră. Se bea ușor, deși are un conținut de alcool de 14%. Pentru a descrie pe scurt vinul DAC Legendar 2016 sunt suficiente două cuvinte – „vin bun».

Produs din cei mai buni struguri

”Strugurii pentru vinurile DAC sunt în principal cultivați în raioanele Căușeni și Ștefan-Vodă, i-am ales pe cei mai buni”, spune Mihail Sorochinschii, vinificatorul acestei crame. Scopul nostru este să obținem vinuri de înaltă calitate, astfel încât să fie plăcute, dar, în același timp, să se simtă în ele nuanțele conferite de maturarea în butoi de stejar. Dar aceasta nu înseamnă că la orice roadă va fi aceiași proporție dintre soiuri. Se poate schimba, în dependență de cât de copți sunt strugurii, deoarece trebuie să menținem un nivel constant de calitate, care este determinat prin metoda degustării”.

La Vinăria-DAC este în plină desfășurare construcția unui beci mare. Deja a fost instalat echipamentul de vinificație. A fost achiziționată chiar și o mică linie de îmbuteliere. Până acum, vinurile erau îmbuteliate cu ajutorul unei linii mobile oferite Asociației Micilor Producători de Vin de către Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei. Acum, vinăria mai închiriază doar un aplicator de capace termocontractibile. În sezonul 2019, vinăria a prelucrat 70 tone de struguri (în 2018 – 75 tone), ceea ce este egal cu aproximativ 50 mii sticle de vin.

În Moldova, vinurile de la Vinăria-DAC pot fi procurate în hipermarketurile Metro, Nr.1 și supermarketurile Kaufland. De asemenea, sunt disponibile în multe restaurante.

Sursa: https://wine-and-spirits.md/ro/vinurile-de-la-vinaria-dac-se-beau-si-in-franta/

© 2010–2021. Toate drepturile rezervate. Website by amigo.studio