13 noiembrie 2019

ALB DE ONIȚCANI – În mixurile de la Novak Winery

În vinificația Moldovei, datorită familiei Novak și a vinăriei sale Tartcomvin (secția experimentală de micro-vinificație Novak Winery), a apărut un nou soi emblematic de selecție moldovenească, Alb de Onițcani. Vinul cu denumire de soi obținut din acesta, Alb de Onițcani, 2016, apărut pe piață în 2017, a făcut furori și i-a oferit vinificatorului Andrei Novak un subiect pentru noi căutări creative. El a creat, în baza soiului Alb de Onițcani, câteva cupaje foarte interesante.

Tema asamblajului în vinificație a început să-l intereseze în mod serios pe Andrei Novak după ce a vizitat o vinărie din Germania, unde a văzut 22 de tipuri de vinuri produse în bază de Riesling – de la spumant la ice-wine. Fiind foarte surprins, s-a gândit: „De ce să nu continuăm experimentele cu Alb de Onițcani, care a devenit atuul nostru?”. Astfel, în 2017, a apărut primul cupaj – Alb de Onițcani & Rkațiteli, 2017. Soiul alb de struguri Rkațiteli, ca și Alb de Onițcani, este un soi târziu și, la fel, are o aromă florală. Primul vin cu această compoziție a cucerit o medalie de aur la concursul internațional Mundus Vini Summer Tasting, 2018, în Germania (a fost singura medalie de aur pentru Moldova). Ce a ieșit din această combinație?

Alb de Onițcani & Rkațiteli, 2018

Trebuie de menționat că, în 2018, roada de Alb de Onițcani a fost pur și simplu excelentă. Aciditatea a scăzut încă în boabele din struguri, fiind acumulat mult zahăr, ceea ce a conferit vinului un nivel înalt de alcool (14,5%). A fost păstrat în butoaie de stejar timp de șase luni și, astfel, s-a obținut un vin puternic. În acest asamblaj, Alb de Onițcani constituie 60%, iar Rkatsiteli – 40%.

 

Culoarea vinului este galben-deschisă. Pe pereții paharului rămân urme grele, ceea ce vorbește despre un corp bun al vinului. Se unduiește greoi la rotirea paharului (fapt care confirmă corpul său puternic), într-un joc sclipitor.

La primul nas se simte o aromă de ierburi amare și flori uscate de câmp. Mulți dintre cei care degustă vin se grăbesc prea mult și ratează multe lucruri interesante. Așteptați până când vinul vă arată toată splendoarea sa. La al doilea val de arome, se pronunță  floarea soarelui coaptă, apar nuanțe de fructe tropicale, de miere, o notă de lămâie proaspăt tăiată.

Gustul este moale, proaspăt, acrișor. Adie un gust de măr, pere, la final – de coajă de lămâie. Acesta persistă într-un post-gust îndelungat, de rând cu o nuanță de vanilie. Textura este mătăsoasa. E un vin plăcut, chiar dacă are un conținut ridicat de alcool. Îmi place foarte mult. În carnetul de degustări, am făcut următoarea notiță: „Încântare!».

 

Alb de Onițcani & Riesling, 2017

Condițiile din anul 2017 au permis crearea unui Alb de Onițcani mai mineralizat, cu un conținut mai mic de zahăr, respectiv, și de alcool – 12,5%. În acest tandem, Alb de Onițcani constituia 65%, iar Riesling – 35%. Vinul a fost păstrat în butoaie timp de șase luni.

 

Culoare – galben-pai, strălucitoare. Vinul lasă urme intense pe pereții paharului. La primul nas se simte o aromă de flori de câmp. Buchetul mai conține arome (cu intensitate diferită) de fructe tropicale, floarea-soarelui înflorită (coaptă), caise, pere galbene, mușețel medicinal proaspăt. La urmă apare aroma semințelor de floarea soarelui.

Vinul are o textură mătăsoasă. Gustul său este moale, cu o aciditate plăcută și o mineralizare ușoară. În gust și post-gustul îndelungat sunt nuanțe de coaja de lămâie și de vanilie. Conținut de alcool – 12,5%.

 

Chardonnay & Riesling & Alb de Onițcani, 2018

Potrivit lui Andrei Novak, acest vin est obținut din trei soiuri de struguri din roada a trei ani. În compoziția sa este Chardonnay din 2018 – 50%, care a fost păstrat în butoaie timp de șase luni, Alb de Onițcani din 2017 – 25%, care a fost păstrat timp de șase luni în butoaie românești de stejar fără ardere cu capacitatea de 500 litri și Riesling din 2016 – 25%, care a fost păstrat fără contact cu stejarul, în cisterne de inox.

 

Culoarea vinului este galben-pai. La primul nas apare o prospețime florală fină. În buchet – nuanțe de citrice, iasomie, berberis, floarea-soarelui înflorită (foarte tânără), iarbă proaspăt tăiată, mere de vară.

Corpul vinului este mai ușor, decât al celor două vinuri precedente. Textura este mătăsoasa. În gust se simte măr și coajă de lămâie. Are un post-gust îndelungat cu nuanță de vanilie. Este un vin delicat, interesant, foarte plăcut. Conținut de alcool – 13%.

O simplă întâmplare

Aceste vinuri au apărut, spre bucuria consumatorilor, dintr-o întâmplare. Experții din cadrul Proiectului de Competitivitate din Moldova (MCP), finanțat de USAID și Guvernul Suediei, le-au sugerat proprietarilor fabricii de producție primară de vin Tartcomvin ideea de a începe îmbutelierea celor mai bune vinuri ale lor. Familia Novak a susținut ideea. Astfel, a apărut Novak Winery care în anul 2016 a lansat primele sale vinuri îmbuteliate. Noua producție a beneficiat de suport în cadrul Programului de îmbunătățire a calității produselor (Product Quality Upgrading Program/ PQUP), implementat de MCP împreună cu Oficiul Național al Viei și Vinului.

În cadrul PQUP, Novak Winery a beneficiat de consultanță în vinificație (din partea Nadejdei Mardari) și marketing (din partea lui Constantin Șevciuc). MCP a finanțat crearea brandului, a acordat suport pentru achiziționarea primelor butoaie de stejar din Franța și România și a oferit serviciile unui designer/arhitect, care a elaborat un plan de zonare a producției și un concept de design al viitoarei săli de degustare și al unui mini-hotel. La următoarea etapă va fi oferită consultanța și asistența pentru dezvoltarea exporturilor.

Vinurile Novak Winery sunt de foarte bună calitate, au câștigat deja medalii de aur, – spune consultantul Nadejda Mardari. – Andrei întotdeauna experimentează ceva, caută noi cupaje, noi direcții. Cupajele în bază de Alb de Onițcani sunt foarte reușite. Novak lucrează mult la calitatea vinurilor. În ultimii trei ani, a investit multe eforturi, bani și suflet în această întreprindere».


Sursa: https://wine-and-spirits.md/ro/alb-de-onitcani-in-mixurile-de-la-novac-winery/
© 2010–2021. Toate drepturile rezervate. Website by amigo.studio