18 martie 2020

Cele mai bune trei cupaje de la CARPE DIEM

Vinurile Carpe Diem, apărute pe piață în 2015, au atras atenția prin etichetele lor neobișnuite cu fotografii de fețe. Până în acel moment, vinăriile moldovenești nu practicau o astfel de tehnică pentru designul etichetelor. Iar calitatea vinurilor din start a fost impusă drept una înaltă. Pe lângă aceasta, de la bun început Ion Luca a decis să acorde o atenție specială soiurilor de struguri autohtone. Deja în seria de debut compusă din patru vinuri, existau trei monosoiuri autohtone și un asamblaj care conținea acest soi. Ulterior ideea de asamblaje a prins teren, iar cele trei vinuri asamblate, despre care se va discuta în acest articol, au fost elaborate pe baza soiurilor din grupul Feteasca. Fiecare dintre aceste vinuri își are propria istorie.

Carpe Diem Femme Fatale, 2017

Ideea de a cupaja vinurile Feteasca Albă și Feteasca Regală a apărut pentru prima dată în urmă cu câțiva ani, în timpul întâlnirii celebrului expert în vinuri Robert Joseph cu vinificatorii moldoveni la vinoteca Carpe Diem, desigur, în timpul unei degustații. La un moment dat, Robert a turnat într-un pahar câte puțin din aceste două vinuri CarpeDiem și a dat tuturor să guste cupajul, după care a întrebat: „Cineva face astfel de cupaj?” Lucrul acesta i se părea atât de evident, însă vinificatorilor noștri nu le-a venit până atunci o astfel de idee. Și Ion Luca a decis să corecteze această omisiune. Denumirea, după cum i s-a părut vinificatorului, a venit de la sine, deoarece dacă se unesc două tipuri de Feteasca, care pot fi comparate cu două fete, după efect, acest amestec poate fi asemănător cu femeia fatală Femme Fatale

Strugurii au fost cultivați în zona centrală a Moldovei și au fost recoltați la timp. Datorită acestui fapt, vinul are un conținut de alcool moderat - 12,5%. Raportul dintre soiurile Feteasca albă și Feteasca regală este de 50/50. În total, a fost produs o cantitate de 8.200 de sticle de Carpe Diem Femme Fatale, 2017.


Culoarea vinului este galbenă-pai, cu luciu. În aromă se simt flori albe și citrice. Treptat, apar notele de migdale, caisă puțin necoaptă, nectarină și o nuanță ușoară de faguri. Paharul gol la fel miroase a faguri. Textura vinului este mătăsoasă. În gust se simte o aciditate plăcută cu nuanță de lămâie, în postgust - coaja de lămâie. După ceva timp, gustul se schimbă, în el apare dracila. Este un vin plăcut.

Premii:

Medalii de aur

Berliner Wein Trophy` 2018-summer tasting

Asia Wine Trophy` 2018

Pentru mine, denumirea Femme Fatale se asociază cu acest cântec


 

Carpe Diem Bad Boys, 2017

Denumirea vinului Bad Boys îi implică pe „băieții răi” care au inventat acest cupaj. În el au intrat Feteasca Neagră și Saperavi în proporții egale.

„În acest vin, noi am combinat cel mai renumit soi de struguri roșii moldovenesc și cel mai renumit soi roșu georgian, care simbolizează două regiuni vinicole diferite și două culturi - lucru pe care nimeni nu l-a făcut înainte, de aceea spunem că suntem „băieți răi”. Pentru a face cel mai bun vin, căutăm să găsim combinații care nu s-au mai întâlnit”, - spune zâmbind unul dintre„ băieții răi ”Ion Luca.

Vinul a fost îmbuteliat în februarie 2019 (în total 7200 de sticle), adică a petrecut un an maturizându-se în sticle. Când am deschis sticla, aromele, care ieșeau din ea erau atât de dense, încât părea că pot fi tăiate cu cuțitul. Conținutul de alcool este de 14%.

Vinul este de o culoare rubinie intensă, lasă “piciorușe” “frumoase” pe pahar. La primul nas se simte aroma fructelor negre de pădure, printre care se evidențiază cireșele negre și piperul negru. De obicei, în aromele primare (când vinul abia a fost turnat în pahar și nu a fost rotit pentru aerare) nu se disting arome detaliate, acest vin, însă, prezintă o excepție.

În buchetul său (vinul fiind maturat timp de 12 luni în barricuri franceze) se simte aroma pură a pomușoarelor negre răscoapte – vișine, cireșe, mure, precum și de piper negru, prune uscate, rodie spartă și puțin gem de coacăză neagră. Echilibrul dintre alcool, taninuri și aciditate este foarte reușit. Gustul pur, la prima înghițitură – sec, se simte o aciditate vie și taninurile mature. În gust – amărăciunea ușoară a cireșelor negre sălbatice răscoapte, care trece ușor în dulceață, ușor pipărată. În postgust se simte o nuanță de cacao. Paharul gol emite arome de pomușoare negre, piele nobilă și o nuanță de frunze de dafin.

Peste puțin timp, am turnat din nou vin într-un pahar. Pe lângă aromele enumerate mai sus, au apărut nuanțe de vanilie, mai întâi în gust. Mai târziu, în buchet, a apărut mirosul de nucșoară și un fler ușor de scorțișoară.

Carpe Diem Bad Boys, 2017 este un vin foarte impresionant, foarte interesant, tânăr și plin de viață. Acesta este unul dintre cele mai bune asamblaje moldovenești. S-ar părea că totul este atât de simplu - două soiuri de struguri și un butoi bun. Însă cât de minunat s-a primit! Este interesant, că aroma puternică a pomușoarelor din buchet nu a fost atenuată de maturizarea în butoi, efectul acestuia abia se observă. Vinul poate fi decantat, ceea ce va permite obținerea simultană a tuturor avantajelor acestuia.

Premii:

Medalii de aur

Asia Wine Trophy` 2019

Berliner Wein Trophy` 2019 summer tasting

Portugal Wine Trophy` 2019

Medalii de argint

Berliner Wein Trophy/ Winter Edition` 2019


Cel mai scump vin moldovenesc în Coreea

Carpe Diem Bad Boys, 2017 este vândut la Vinoteca Busan la prețul de 80 de dolari sticla. Proprietarul vinotecii singur stabilește adaosul comercial la vin, iar vinificatorul este mulțumit de faptul că comenzile din Coreea sunt permanente. Dacă comenzile se repetă, înseamnă că prețul și calitatea vinului corespund cerințelor pieței respective.

Bad Boys, care zâmbesc de pe eticheta vinului, mi-au amintit de această voce și de acest cântec celebru.

 


Carpe Diem Breaking Red, 2017

„Acest vin a continuat tradiția distrugerii stereotipurilor și regulilor, deoarece pentru acest blend au folosit folosite soiurile de struguri (Cabernet Sauvignon - 30% și Merlot - 30%), care fac parte din cupaje tradiționale. În vinul nostru, ele au fost combinate cu soiul Feteasca neagră (40%) ”, explică Ion Luca.


Vinul a fost îmbuteliat în februarie 2019 (un an în sticle). Conținutul de alcool - 14,5%. Breaking Red 2017, este de o culoare rubinie intensă, iar pe marginea paharului - rubinie. Aromele primare sunt de pomușoare negre răscoapte. Buchetul dezvăluie arome de prune uscate, coacăză neagră, vișine negre uscate, mure, piper negru, o nuanță ușoară de frunze de tutun uscate. Apoi - nucșoară, scorțișoară, compot de fructe uscate, puțină ciocolată și o nuanță pământoasă.

Vinul are o textură mătăsoasă, taninuri mature moi și o aciditate destul de ridicată. Alcoolul este foarte bine integrat în corpul vinului și nu se simte nici în aromă, nici în gust. Gustul de pomușoare învăluie cavitatea bucală. Este voluminos, ca 3D. În gust se deslușesc vișinele și prunele, iar în postgust - un gust ușor de ciocolată. Paharul gol emană arome de pomușoare proaspete. După ce vinul s-a saturat mai mult cu oxigen (sticla era deschisă timp de trei ore deja), l-am turnat din nou în pahar. Breaking Red s-a schimbat puțin în post gust: a devenit de vișine. Atâta plăcere! Acest vin pare a fi perfect

 

Premii:

Medalii de aur

Berliner Wein Trophy` 2019-summer tasting

Asia Wine Trophy` 2019

Mundus Vini Summer Tasting` 2019


Secretele vinificatorului

IIon a subliniat că toate recoltele de struguri au fost colectate în lăzi mici, concepute pentru 5-6 kg, ceea ce a permis livrarea strugurilor la vinărie întregi, nedeteriorați. Acest lucru este deosebit de important în cazul soiurilor albe. De pe câmp strugurii se pun în frigidere, și sunt răciți la temperatura de 15-16 ° C. Apoi se aplică tehnicile clasice de vinificație.

„Toate soiurile de struguri sunt procesate separat, cu folosirea drojdiilor selecționate de Institutul de Enologie din Champagne, ca și toate celelalte materiale pentru vinificație”, spune Ion Luca. - Toate vinurile roșii trec prin fermentație malolactică cu adăugare de bacterii. Aici nu experimentez mult, dar încerc să procedez cât mai mult în conformitate cu regulile de vinificație, fără utilizarea drojdiei și bacteriilor sălbatice.

Fiecare soi roșu este maturat în butoaie separat. Pentru vinurile care intră în Bad Boys și Breaking Red, am folosit 70% din barricuri noi și 30% din barricuri de a doua sau a treia umplere. Pentru Bad Boys - cu o „prăjire” mai puternică, iar pentru Breaking Red - cu una mai ușoară. După aceasta, vine momentul cupajării. Raportul soiurilor nu se repetă de la an la an. Sarcina mea este să aduc vinul cât mai aproape de recolta anului precedent, astfel încât consumatorul să primească ceea ce știe și ce deja i-a plăcut. ”.


Noroc de susținere

"Eu sunt unul dintre norocoșii care beneficiază de sprijinul Proiectului de competitivitate din Moldova, finanțat de către USAID și Guvernul Suediei, în cadrul asistenței tehnice acordate Asociației Micilor Producători de Vin”, spune Ion Luca. – În special, compania mea a primit utilaj pentru producerea vinului - trei rezervoare din oțel inoxidabil de diferite volume, o pompă și echipamente de refrigerare. La fel, folosim un aparat de etichetare a sticlelor, care a fost achiziționat pentru uz comun de către membrii Asociației. În aceste scopuri, donatorii au achiziționat destul de mult utilaj. În curând, va fi livrat și utilajul de prelucrare cu abur a butoaielor. Acest utilaj este foarte scump, de aceea nu orice producător mic și-l poate permite. În plus, el este foarte rar folosit. Și noi intenționăm să-l închiriem la un preț rezonabil. În general, conceptul de partajare a utilajului este foarte bun. Cu banii câștigați din contractul de închiriere se poate procura ceva nou.

Pentru dezvoltarea componentei turistice, ni s-a achitat aproape jumătate din contractul de vitrajare a vinăriei, deoarece avem multă sticlă. Vinăria o construim de la zero astfel ca să putem primi și oaspeți Pe lângă producere, dorim să dezvoltăm și o destinație turistică. Am construit clădirea vinăriei și un beci, ceea ce a fost dificil și scump. În prezent, se duc lucrările de interior. Am dori ca vinurile din recolta 2020 să fie puse la păstrare deja în beciul nou.”

Casa Vinicola Luca a atins un nivel de producție de aproximativ 100 de mii de sticle de vin pe an. În ultimii doi ani asortimentul întreprinderii s-a schimbat semnificativ. Dacă anterior vinurile albe și roșii erau produse în volume egale, atunci, începând cu recolta anului 2018, accentul s-a deplasat către vinurile roșii – se simte impactul cererii din China. La sfârșitul anului 2019 în portofoliul Casei Vinicole Luca a apărut vinul spumant clasic și este gata de lansare primul vin licoros Late Harvest, din soiul Viorica.

Sursa: https://wine-and-spirits.md/en/the-best-three-blends-of-carpe-diem/

© 2010–2021. Toate drepturile rezervate. Website by amigo.studio