2 ianuarie 2020

«Mr. Snob» a venit cu «Lalelele mele»

Compania Vinum este un producător mai neobișnuit printre vinăriile mici. Dacă acestea provin, de cele mai multe ori, din rândul producătorilor amatori de vin, atunci Vinum, dimpotrivă, a apărut dintr-un exces de cunoștințe profesionale și, desigur, datorită pasiunii pentru vin. De fapt, proprietarul său, Vladlen Ujhakov, și compania sa Enogrup SRL oferă de mai bine de 20 de ani soluții tehnologice integrate europene pentru vinificație (utilaj, materiale, consultanță), ajutându-le altor vinării să producă vin. În plus, familia sa cultivă viță de vie pe aceste meleaguri de mai bine de 200 de ani – nouă generații. Citiți aici mai multe despre noul producător. Acum un an, vinurile sale au intrat pe piață.

Am scris deja despre două vinuri din seria Mr. Snob. Acum, în mâinile mele au ajuns două vinuri din seria Lalelele mele (care include în total cinci vinuri) și încă un vin Mr. Snob – un vin de cupaj vin roșu, pe care am fost curioasă să-l degust din nou – aproape după un an – și să văd cum s-a dezvoltat acest vin (seria respectivă include trei vinuri). Vinurile Lalelele mele sunt maturate fără a avea contact cu stejarul, ele dau astfel posibilitatea de a aprecia soiul de struguri în forma sa pură, „fără machiaj”. Conform categoriilor vechi de calitate, acestea sunt vinuri selecte (vinurile „selecte” sunt vinuri de calitate cu o fracție volumică de alcool de cel puțin 12% și sunt scoase pe piață în anul următor anului de recoltare). Pentru mine personal, categoria vinurilor „selecte” este atractivă prin faptul că oferă o calitate bună la un preț accesibil. Datorită acestui fapt, pot fi consumate mai des, decât vinurile mai scumpe.

Vinurile din seria Lalelele mele sunt dopuite cu dop cu filet (screw cap). Este exact ceea ce trebuie pentru vinurile care nu sunt maturate în butoaie de stejar.Astfel dopuite, ele își păstrează perfect prospețimea și nu există niciun risc de ”bușonare”

 

Lalelele mele Sauvignon Blanc, 2018

Doresc să vă reamintesc că vinurile din struguri Sauvignon Blanc nu se dezvăluie imediat (citiți aici de ce se întâmplă acest lucru) . Prin urmare, o sticlă de Sauvignon Blanc se va deschide în prealabil – cel mai bine, cu o oră înainte de a fi servit vinul – și se va pune înapoi în frigider fără capac.

 

Acest vin are o culoare galben-pai deschis, strălucitoare. În primele nuante se simte o aromă de pere «Duchesse». Are o aroma  foarte proaspătă, cu note de citrice. Vinul lasă „piciorușe / lacrimi” pe pereții paharului.

Aroma dezvăluie note ușoare de flori de iasomie, silex, iarbă proaspăt cosită (fotografia se potrivește cu exactitate subiectului, corespunzând caracterului vinului). La urmă, se simte o aromă de muguri de coacăz. Acest vin nu este o „bombă” din lumea noua, are o aromă destul de ușoară, un vin atât de drăguț.

Dar este exact cazul, când gustul vinului Sauvignon Blanc poate fi numit „crocant”. Conține nuanțe de lămâie (dar nu acră), de bergamotă și de ananas. Este un vin ușor, plăcut, bine echilibrat. Tot dorești să-l bei și să-l bei, datorită gustului interesant, care mie mi-a plăcut chiar mai mult, decât aroma. Există multe vinuri cu arome frumoase, dar puține care au gusturi cu mai multe nuanțe. Gustul vinurilor este adesea destul de monosilabic – doar fructat, dar nu și gustul vinului Lalelele mele Sauvignon Blanc, 2018. Conținutul de alcool în el este de 12,6%.

 

În opinia mea, acest vin câștigă datorită gustului său, evoluând solo. Bucatele doar îi vor ascunde calitățile.

Vinul Lalelele mele Sauvignon Blanc, 2018 a cucerit o medalie de bronz la prestigiosul concurs de degustare Decanter Asia Wine Awards` 2019.

 

Lalelele mele Feteasca Neagră, 2018

Lăsați vinul să respire puțin. După aceasta, va deveni cu adevărat „Wow!” (eu mai sunt și un fan al vinurilor din struguri Feteasca neagră).

 

Culoarea este un rubiniu frumos. La primul nas – o aromă de pomușoare negre coapte. În buchet se simt arome de prune uscate, cireșe negre uscate, porumbar, piper negru, nucșoară, apoi apare și cea de scorțișoară. Ceva absolut clasic  – un vin cu denumire de soi foarte tipic, bine-făcut.

În gust se regăsesc nuanțe de pomușoare și de nucșoară, taninuri moi și coapte, un corp mediu. Gustul este foarte amplu, așa-numit 3D. În mod involuntar, apare întrebarea: „Ce fac ei cu gustul vinului?” Este foarte bogat, intens, cu multe nuanțe. Conținutul de alcool este de 13,5%, dar acest lucru nu se simte deloc, fiind destul de echilibrat. Este un vin foarte plăcut, bun de consumat seara, la cină. Se asociază cu salate calde (dacă sunt cu carne, atunci preferabil de vițel), tocană de legume, carne înăbușită de vițel sau de iepure, cu o garnitură de legume sau cartofi copți până la formarea unei cruste ușoare.

 

Mr. Snob Cabernet Sauvignon – Malbec – Saperavi, 2016

Un vin deja cunoscut. Am revenit la el după aproape un an. Vinul a fost îmbuteliat în aprilie 2018, adică în tot acest răstimp a fost maturat în sticle. Putem remarca că vinul a devenit mai matur și ceva mai sobru, a început să se simtă mai mult aroma de stejar. Recomand decantarea / aerarea.

Soiurile de struguri Malbec și Saperavi se cultivă în apropiere de s. Purcari,  iar Cabernet Sauvignon – mai spre sud, în apropiere de s.Tomai. Soiurile sunt utilizate în următoarele proporții: ​​Cabernet Sauvignon – 40%, Malbec – 30% și Saperavi – 30%. Vinul a fost supus unei prelucrări minime.

 

Culoarea este aceeași – a rodiei, cu o bordură strălucitoare, ceea ce denotă tinerețea vinului. Pe pereții paharului curg greoi „piciorușele” de glicerină (apărute în urma fermentației alcoolice).

La primul nas se simt fructe de pădure negre și solanum (care dispare repede), ce trădează prezența Cabernet Sauvignon-ului în amestec. Buchetul vinului conține un gust de fum, prune uscate, scoruș negru, vișină neagră uscată, coacăză neagră cu codița uscată, coajă de rodie, piper negru, frunze de tutun uscat, nucșoară.

Gustul este uscat, ușor astringent, cu o aciditate proaspătă. După îmbogățirea vinului cu oxigen, taninurile au devenit mai moi. Note de coacăză neagră și prune uscate, la final – o nuanță ușoară de marmeladă. Postgust de ciocolata neagră. Conținutul de alcool – 13%.

Nu ezitați să asociați cu acest Mr. Snob un steak sau carne de porc la grătar. O bucată de carne bună va compensa foarte bine taninii lui buclucași, încă tineri.

Mr. Snob Cabernet Sauvignon – Malbec – Saperavi, 2016 a câștigat medalii de argint la concursurile Balkan Wines International Competition` 2019 și Mundus Vini Summer Tasting` 2019:

Sub patronaj

Asociația Micilor Producători de Vin beneficiază de patronajul Proiectului de Competitivitate din Moldova (finanțat de USAID și Guvernul Suediei) și al Oficiului Național al Viei și Vinului. Compania Vinum își organizează în mod independent producerea vinurilor (proprietarul său lucrează deja de câteva decenii în domeniul consultanței în vinificație). Si-a creat cu forțele propri un brand. Totuși, acest mic producător are nevoie de ajutor în promovarea vinurilor.

"Proiectul de Competitivitate din Moldova ne ajută în dezvoltarea companiei noastre, fapt pentru care, desigur, suntem foarte recunoscători, spune Vladlen Ujhacov. – Datorită acestui suport, vinurile noastre au fost trimise la mai multe concursuri internaționale în Europa, unde au obținut medalii de aur și argint, iar în Asia – de bronz. Împreună cu alți mici producători, Vinum participă la diverse evenimente de promovare a vinurilor în Moldova și România.

Anul acesta, am plantat o podgorie din două soiuri autohtone în raionul Ialoveni – Feteasca neagră și Feteasca regală. În opinia noastră, este necesar să menținem autenticitatea, în ea vedem succesul producției moldovenești de vinuri pe piețele mondiale. În ajunul sezonului de prelucrare a strugurilor, am deschis în Chișinău o hală de vinificație primară. Înainte de aceasta, închiriam instalațiile de producere la întreprinderea colegului nostru. Astfel, anul acesta am lucrat primul sezon între pereții noștri. Cu toate acestea, întreprinderea noastră mică mai are încă nevoie de un anumit echipament tehnologic. Mizăm pe susținerea din partea Proiectului de Competitivitate din Moldova și în rezolvarea acestei probleme".

Unde-l putem cumpăra?

“wine.md”- str. Pușkin, 15, str. Șciusev, 62;

“Vinurile Moldovei” – bd. Ștefan cel Mare, 124;

“Embargo” – str. Pușkin, 52;

“Vinoteka lux” – str. Tudor Vladimirescu, 1; bl. Cuza-Vodă, 10.

Rețeaua de magazine “Boiar Wine House” (adresa – aici).

Rețeaua de magazine “Alcomarket”.

Rețeaua de magazine “Cascadmarket”.

Sursa: https://wine-and-spirits.md/ro/mr-snob-a-venit-cu-lalelele-mele/

© 2010–2021. Toate drepturile rezervate. Website by amigo.studio